Bermmonument verzetshelden onthuld in Usselo

OPDAT WE NOOIT VERGETEN

Op zaterdag 2 oktober 2021 is het bermmonument onthuld ter nagedachtenis aan de bekende Twentse verzetshelden Johannes ter Horst en Roelof Blokzijl. Zij werden op 24 september 1944 gefusilleerd aan de Haaksbergerstraat in Usselo.

Er waren ruim 50 belangstellenden aanwezig, waaronder zelfs familieleden uit Canada. Jules Pieters van de Historische Kring Boekelo Usselo Twekkelo vertelde het verhaal over de laatste dagen van Roelof en Johannes. Gerrit ter Horst (Usseler bakker) sprak indrukwekkende woorden over hoe hij als 13-jarige jongen erbij was toen de lijken werden gevonden. Wethouder Jurgen van Houdt nam het woord over liet weten dat hij dit initiatief enorm waardeert opdat we nooit vergeten wat verzetshelden hebben betekend voor onze vrijheid.

Hierna werd buiten het bermmonument (zwerfkei met plakkaat) onthuld door de wethouder en Gerrit ter Horst, die samen met Ronnie Heijink en Harold Pot een van de initiatiefnemers is. Vervolgens klonk op de trompet de ‘last post’ en volgde een minuut stilte.

Vanwege de wegwerkzaamheden in Usselo was het nu niet mogelijk het bermmonument aan de Haaksbergerstraat te onthullen op de plek waar beide verzetshelden werden gedood. Dat volgt zodra de straat klaar is. Wel ging de stoet aanwezigen te voet naar de plek waar de de zwerfkei straks wordt geplaatst. Hiermee leeft een stukje geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog voort in Usselo.

Dank aan alle aanwezigen voor hun komst, aan de historische kring voor de organisatie, aan de sprekers voor hun mooie woorden en het verenigingsgebouw in Usselo voor de gastvrijheid.


Print deze pagina